Luk

Knowledge Broker

Knowledge Broker/Vidensmægler

Mission 

Integrationen af algoritmer, data og demokrati kræver løbende vidensoversættelse og vidensformidling, hvor forskere og beslutningstagere mødes omkring scenarier og udfordringer ved nye intelligente teknologier. 

Evnen til at oversætte, syntetisere og anvende forskningsviden er derfor en afgørende del af ADD’s mission, hvor vi blandt andet arbejder for: 

  • at informere offentligheden om kontroverser og politiske dilemmaer. 
  • at fremme troværdig videnskabelig rådgivning. 
  • at fremme tættere forbindelser mellem demokratisk regeringsførelse og forskningskapacitet på tværs af datalogi, samfundsvidenskab og humaniora. 

Knowledge Brokering 

At omsætte forskningsresultater til praksis og politikker er en vigtig drivkraft for samfundsmæssige forandringer. Vidensformidling er dog ikke en ensrettet vej. Der er brug for kommunikation og dialog mellem interessenter – akademiske institutioner, regeringen, den private sektor, industrien, NGO’er, medier og offentligheden. Alle disse nøglegrupper skal inddrages i samskabelsen af menneskecentrerede løsninger. Det kræver samarbejdsmodeller, navigering i politiske beslutningstageres og andre interessenters værdier og perspektiver samt formidling af ekspertanbefalinger og -rådgivning på en måde, der er letforståelig og lettilgængelig.  

ADD Knowledge Broker 

Prof. David Budtz Pedersen er udpeget som videnskabelig rådgiver, og understøtter, sammen med sit team, integrationen mellem forsknings- og oplysningsprojektet og hjælper forskergruppen med at oversætte, syntetisere og implementere resultater og anbefalinger, der er opnået gennem forskningsprogrammet.  Det gør vi ved at støtte den individuelle og kollektive indsats for at oversætte, mobilisere og kommunikere ADD-forskningen, f.eks. ved at hjælpe med at udvikle ikke-videnskabelige formater til videnskabelig kommunikation og tilbyde kompetencer og metoder til at opbygge kapacitet til at øge den samfundsmæssige effekt af ADD-forskning og gavne udviklingen af digitalt demokrati. 

Grundlæggende arbejder vi derfor for at skabe tættere forbindelser mellem videnskab, politik og praksis. Vi søger at give forskerne de nødvendige værktøjer for at styrke ADD’s forskere i at øge fordelene ved deres forskning uden for den akademiske verden. Det gør vi ved at:  

  • Vejlede i at etablere produktive interaktioner og dialog med beslutningstagere 
  • Hjælpe med at designe og udvikle retningslinjer, policy briefs og anbefalinger 
  • Identificere særlige interessenter og fora, hvor forskere kan bidrage til rådgivning og implementering 
  • Udvikle metoder til at omsætte og mobilisere forskningsviden til forbedringer i praksis 
  • Skabe gensidig læring om bl.a. nye designprincipper, rådgivning, policy labs, nye forskningstilgange og redskaber, som kan bruges af praktikere og beslutningstagere 
  • Sikre integration mellem forsknings- og formidlingsdimensionerne i ADD 

Derudover udfører teamet undersøgelser og indsamler data om effektaktiviteter, interessentinddragelse og vidensformidling.