“Den teknologiske udvikling går helt enormt stærkt. Og derfor er det vigtigt at vi griber den mulighed, der skal forme fremtidens samfund. Og her er det afgørende at unge bliver hørt. I er hverdagens eksperter, det er også jer, der er digitalt indfødte, og skal vi være helt ærlige, så er det jer, der formentlig har bedst tjek på teknologiernes muligheder og skyggesider.” – Anne Marie Engtoft, danmarks tech-ambassadør
En ny analyse udarbejdet af Tænketanken Mandag Morgen i samarbejde med DUF sætter fokus på og udfolder nuancerne i de unges syn på teknologiske samfundsudfordringer. Resultaterne bygger på diskussioner i 82 grupper af unge, som har forholdt sig til emnerne: Techgiganternes magt, privatliv på nettet, de falske nyheder på nettet, algoritmers betydning, sociale mediers betydning for psyken, ytringsfrihed på nettet, deepfakes og ekkokamre. Det er en kvalitativ analyse, hvor vi har spurgt unge fra hele landet, men undersøgelsen kan ikke siges, at være repræsentativ for den danske ungdom. Analysen kom frem til disse indsigter fra de unge:
Analysen viser også, at de unge i høj grad mener, det er politikerne, der har ansvaret for at sikre, at techgiganterne ikke misbruger deres magt.
”De unge er generelt bekymrede for techgiganternes magt og peger på politikerne som dem, der kan regulere dem og mindske virksomhedernes mulighed for at bruge magten forkert.” siger Magnus Korning Andersen.
Og på tværs af næsten alle emner tegner der sig det billede, at de unge lægger ansvaret fra sig og over på politikerne og techvirksomhederne, uddyber han.
Hvem der har magten og ansvaret for den måde den teknologiske udvikling sker, blev diskuteret på lanceringenseventet af analysen. Her var der en paneldebat mellem Martin Ruby fra Facebook, Christine Sørensen fra Google, Chris Preuss fra DUF og Anne Marie Engtoft, Danmarks tech-ambassadør.