Luk

Ny rapport fra DI Digital: Sådan løfter vi de digitale kompetencer

DI Digital præsenterer i ny rapport en række konkrete, politiske forslag til, hvordan vi løfter arbejdsstyrkens digitale kompetencer til fremtidens samfund.

Digital innovationskraft og en arbejdsstyrke med solide, digitale kompetencer er essentiel i udviklingen af varige løsninger på fremtidens komplekse samfundsudfordringer. I den nye rapport Klædt på til fremtiden: Sådan løfter vi de digitale kompetencer præsenterer DI Digital 14 politiske forslag til hvordan vi løfter arbejdsstyrkens digitale kompetencer – både hos dem, der allerede er på arbejdsmarkedet i dag, og hos dem, der træder ind på det, i fremtiden.

Uddannelsessektoren skal være garant for arbejdsstyrkens digitale kompetenceløft

Forslagene favner bredt, men i rapporten fremhæves særligt uddannelsessektoren som den arena, der skal være garant for arbejdsstyrkens digitale kompetenceløft – og det er lige fra grundskole-niveau, hvor nye teknologifag og et øget fokus på digital dannelse skal ligge grundstenene for elevernes digitale forståelse til de videregående uddannelser, der fremadrettet skal sikre et højere niveau af it-forståelse og it-faglighed hos ikke-specialister og øge optaget på efterspurgte it- og teknologiuddannelser. Dertil fremhæver rapporten efter- og videreuddannelsestilbuddene, som nøgleaktører i den digitale opkvalificering af den nuværende arbejdsstyrke.

Branchedirektør i DI Digital, Rikke Hougaard Zeberg, siger følgende om baggrunden for og ambitionen med de 14 forslag:

Langt de fleste af fremtidens jobs forudsætter gode digitale kompetencer. Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling er der brug for, at vi har en arbejdsstyrke, der er klædt på til at udvikle de konkrete digitale løsninger, der skal til. Samtidig skal vi have en befolkning med grundlæggende digitale kompetencer, så alle føler sig inkluderet i det digitale samfund. Derfor foreslår DI Digital, at vi hæver kompetence-ambitionerne med en række politiske forslag til, hvordan vi kan løfte danskernes digitale kompetencer til det næste niveau. Der skal sættes ind på mange niveauer med indsatser i folkeskolen, på ungdomsuddannelser, på videregående uddannelser, inden for efter- og videreuddannelse og i forhold til at rekruttere international it-arbejdskraft.