Eventet er afholdt. Du kan se hele lanceringen på video nedenfor.
Ny undersøgelse af børns digitale liv
Børns digitale liv har fået meget spalteplads i landets aviser på det seneste. For hvad er konsekvenserne af, at sociale medier, digitale platforme og gaming er blevet en central del af skolebørns dagligdag? Og hvordan oplever børnene selv de digitale muligheder og udfordringer?
Det har vi i ADD-projektet (Tænketanken Mandag Morgen), Børns Vilkår, Center for Digital Pædagogik og Red Barnet sat os for at undersøge, og derfor har vi forsøgt at få børnenes egne ord på en af vores tids største debatter. Den helt nye undersøgelse blev præsenteret den 25. maj, til lanceringsevent om børns digitale liv.
Sammen med et panel af repræsentanter fra Folketinget, Forbrugerrådet Tænk og nogle af de større techvirksomheder, diskuterede vi, hvilke arenaer vores børn og unge færdes på, og hvordan vi kan gøre det digitale liv mere trygt og sikkert.
Selve undersøgelsen ser på en række spørgsmål indenfor fire centrale kategorier:
1. Børns viden og kompetencer
2. Digital tryghed og sikkerhed
3. Demokrati og misinformation
4. Teknologiernes psykiske og sociale påvirkning af børn
Præsentationen af rapporten og den efterfølgende diskussion kom blandt andet ind på: Hvorvidt børn er digitale superbrugere, og om de forstår konsekvenserne af datahøst og algoritmer? Vi ser også på, i hvilket omfang de oplever noget ubehageligt online, hvad de gør for at beskytte sig selv mod digitale krænkelser, og hvad de gør, hvis de oplever noget ubehageligt?
Vi stillede skarpt på, hvordan de tænker, at deres digitale liv påvirker dem, både individuelt og socialt. Og så så vi også på, hvad de gør, når de støder på misinformation, hvad de bruger internettet til, og vi stiller spørgsmålet: Hvem har ansvaret for at gøre sociale medier til et trygt sted at færdes?
Alt det og meget mere diskuterede vi, når vi i regi af projektet Algoritmer, Data & Demokrati sammen inviterede til lanceringsevent om børns digitale liv.
Tak for interessen.