Luk

Lyt til en helt igennem AI-genereret podcast om ADD-projektet produceret på 5 minutter

Indrømmet – man kan ikke undgå at blive lidt imponeret over kvaliteten. Og det kalder virkelig på refleksion omkring fremtidens medieproduktion.

Af Lisbeth Knudsen

Forestil dig at kunne producere en engagerende og letflydende podcast af godt 18 minutters længde med to veltalende amerikanske værter om et komplekst emne som Algoritmer, Data og Demokrati- projektet. Og så at gøre det på bare 5 minutter.

Det er præcis, hvad der skete forleden, da jeg nysgerrigt ville afprøve Google’s NotebookLM. Med to kunstigt skabte og meget tændte amerikanske værter, der nysgerrigt og indsigtsfuldt diskuterer ADD-projektet, dets struktur og målsætninger, dets betydning for samfundet og projektets forskning og debatskabende initiativer. Alt sammen med en inviterende men ikke overdreven undertone af imponerethed, respekt og fascination omkring projektet.

Jeg fodrede NotebookLM med strategierne og målene for ADD-projektet, og herefter udfoldede værterne selv en samtale om både fordelene og bekymringerne ved brugen af AI. Ikke skyggen af forslag til replikker eller svar fra mig. Kun kolde facts. De kunstige værter dykkede selv ned i, hvordan algoritmer påvirker samfundet, hvordan data indsamles og bruges, og hvad det betyder for demokratiet, for sundhedsområdet, på arbejdspladsen og meget mere. De gik på basis af det indlæste materiale ind i den mere specifikke omtale af flere af vores forskningsprojekter og forklarede nogle af vores outreach-aktiviteter fra store befolkningsanalyser til policy-labs.

Notebook LM fra Google er skabt til at hjælpe med at organisere, analysere og præsentere komplekse informationer. Løsningen bygger på de samme principper som Google’s store sprogmodeller (LM). Men i stedet for bare at generere tilfældige stykker tekst eller besvare spørgsmål, er NotebookLM designet til at forstå, analysere og skabe indhold, der er både målrettet og indsigtsfuldt.

Notebook LM er udviklet til forskere, akademikere, og indholdsskabere, der ønsker at tage deres data og forskningsresultater og omsætte det til noget kommunikerbart og letforståeligt – som en artikel, en præsentation eller i mit tilfælde, en podcast.

Det er, som navnet antyder, en slags notesbog på steroider, hvor den kan analysere det indhold, du indtaster, og derfra generere dybtgående indsigt. Værktøjet er en gamechanger, fordi det går langt ud over bare at organisere information: Det kan aktivt skabe narrativer, udvælge relevante emner og endda facilitere meningsfulde samtaler.

Ideen med at lade to AI-værter føre en samtale i podcasten kommer fra ønsket om at skabe en dynamisk og engagerende formidling af komplekst materiale. I stedet for at præsentere informationen som en ensidig monolog eller traditionel oplæsning, bliver den friere samtaleform en måde at gøre indholdet levende, lettere at forstå og mere relaterbart for lytterne. Det er en metode, der udnytter AI’s evne til at generere menneskelignende dialog, men samtidig introducerer en flerstemmig tilgang, hvor forskellige perspektiver og spørgsmål kan udfoldes, og hvor værktøjet selv opfinder dialogen.

Ved at overføre samtalen til kunstige AI-værter kan teknologien simulere en diskussion, hvor værterne ikke kun gengiver fakta, men også reflekterer, stiller spørgsmål og modsvarer hinandens synspunkter. Ved at bruge AI-værter i stedet for mennesker har du også friheden til at kontrollere, hvordan samtalen former sig, og hvilke emner der bliver behandlet – alt sammen baseret på det materiale, du har fodret dem med. I tilfældet med ADD-projektet betød det, at værterne kunne dykke ned i både fordelene ved AI og de bekymringer, der er forbundet med det, og bringe en balanceret diskussion til lytteren.

Hele processen – fra at give NotebookLM input til at høre værternes samtale – var imponerende og kvaliteten af resultatet godt nok overraskende god. Tænk over det: I løbet af blot 5 minutter kunne en podcast, som kunne narre selv de skarpeste ører til at tro, at den var skabt af erfarne mennesker, blive produceret. Jeg tænker lige over, hvor det bringer det fag hen, som jeg selv blev udlært i engang.

Det viser kraften i AI og rejser samtidig store spørgsmål om fremtiden for medier, videnformidling og menneskelig kreativitet. Vi er virkelig i en æra, hvor teknologien ikke bare hjælper os, men i nogle tilfælde overtager hele produktionsprocessen – og gør det så man må forbløffes over, hvad der kommer ud af det.

Lyt med her: