Luk

Nyt Danish Data Science Academy åbnet

En helt ny og stor økonomisk indsprøjtning skal i de kommende år give dansk data science et ordentlig skub i ryggen.

Danish Data Science Academy slog mandag den 20. juni officielt dørene op ved en stor åbningsceremoni og uddelingen af de første 10 modtagere af Danish Data Science Academys ph.d.-stipendier.

Novo Nordisk Fonden og Villum Fonden står bag initiativet. De to fonde har givet en samlet bevilling på 184,3 mio. kr. frem til 2026 til Danish Data Science Academy. Den nye satsning skal være med til at binde erhvervsliv, offentlige myndigheder og forskningsverdenen sammen og skabe et unikt data science miljø i Danmark, der kan konkurrere internationalt og tiltrække talent.

Danmark nyder godt af en høj grad af digitalisering, men vi mangler stadig at uddanne flere datavidenskabelige eksperter og styrke samarbejdet på tværs af sektorer for at dække de fremtidige behov og for at fastholde vores stærke internationale position på området.

Data science er et felt i rivende udvikling og er samtidig af afgørende betydning for udviklingen af vores samfund. Det gælder alt lige fra digitalisering og sygdomsforebyggelse over bæredygtig vækst til forretningsudvikling. Algoritmer, Data og Demokrati- projektet (ADD-projektet) bliver samarbejdspartner til det nye akademi, og Lisbeth Knudsen, strategidirektør for Tænketanken Mandag Morgen og leder af Outreach-delen af ADD-projektet, sidder i The National Advisory Panel (NAP) sammen med 11 andre medlemmer, som repræsenterer forskellige dele af det danske samfund.

Det nationale advisory panel skal give strategiske anbefalinger til bestyrelsen for akademiet til at fremme og styrke tilpasning og samarbejde mellem akademiet og dansk industri samt nationale aktiviteter og prioriteter.

En anden vigtig samarbejdspartner ud over ADD-projektet er Pioneer Centre for AI ved Københavns Universitet, der åbnede i slutningen af sidste år. Pioneer Centret skal drive forskning i kunstig intelligens i verdensklasse med fokus på de samfundsmæssige udfordringer af AI.

57 højt kvalificerede personer fra Danmark, Sverige, Finland, Luxembourg, Frankrig, Østrig, Spanien, Italien, Storbritannien og USA vil nu hjælpe med at tage dansk datavidenskab til næste niveau ved at sidde i et af de fem udvalg og paneler oprettet af Danish Data Science Academy, DDSA.

Akademiet vil spille en vigtig rolle ved at støtte et nationalt datavidenskabeligt netværk på tværs af universiteter, offentlige institutioner, NGO’er og private virksomheder; og ved at inspirere og træne den næste generation af dataforskere gennem uddannelsesmæssige, tværfaglige og samarbejdsaktiviteter.

Danish Data Science Academy vil primært støtte og gennemføre disse typer af aktiviteter:

  • Stipendier til ph.d.- og postdoc-projekter, herunder samarbejder med hospitaler og virksomheder. Stipendierne vil blive uddelt efter ansøgningsrunder i åben konkurrence. Studerende vil også have mulighed for at søge rejselegater.
  • Økonomisk støtte til udvikling af nye eller forbedrede undervisnings- og træningsforløb inden for data science.
  • Økonomisk støtte til møder, konferencer og symposier, herunder arrangementer afholdt og arrangeret af akademiet med det formål at fremme internationalisering, samarbejde, netværk og videndeling på tværs af discipliner, institutioner og sektorer.

Danish Data Science Academy er forankret på DTU i Lyngby.