Luk

ADD-projektet afholdt casekonkurrence om ansigtsgenkendelsesteknologi i nattelivet

Bør Justitsministeren indføre muligheden for anvendelse af ansigtsgenkendelsesteknologi i nattelivet? Det har otte hold af jurastuderende givet deres bud på i en case konkurrence.

Otte hold af jurastuderende blev i uge 8 sat til at konkurrere på de bedste juridiske argumenter for og imod indførelse af ansigtsgenkendelsesteknologi i nattelivet. Opgaven var at undersøge om og i givet fald hvordan, Justitsministeren ville kunne indføre ansigtsgenkendelsesteknologi i nattelivet for at håndhæve straffelovens §79 om opholdsforbud for personer, der tidligere er blevet dømt for for eksempel voldeligt overfald eller besiddelse af kniv i nattelivet.

Fremtidens jurister kastede sig ud i tre dages maraton med opgaven, som blandt andet tog dem forbi et besøg hos Microsoft Danmark og mulighed for at konsultere eksperter hos Dataetisk Råd, Horten og Milestone Systems.

Vinderhold anbefaler ny lov

Onsdag den 22. februar blev vinderholdet kåret ved finalen, der blev afholdt på Københavns Universitet. Her præsenterede de tre finalisthold deres besvarelser på opgaven og svarede på spørgsmål fra det kompetente dommerpanel, der bestod af Louise Black Mogensen, der er kontorchef i Justitsministeriets Databeskyttelseskontor, Marya Akhtar, der er afdelingsleder i Institut for Menneskerettigheder, Birgitte Arent Eiriksson, der er medlem af Dataetisk Råd og vicedirektør i Justitia, Neda Marica, der er Commercial Legal Lead i Microsoft Danmark og Emilie Loiborg, der er advokat ved Horten Advokatpartnerselskab.

Det vindende hold indstillede i deres besvarelse, at Justitsministeren vil kunne implementere ansigtsgenkendelsesteknologi i nattelivet, såfremt der blev vedtaget en ny lov i Folketinget, som blandt andet sikrer at teknologien ikke lagrer biometrisk data om personer i nattelivet, som ikke har et opholdsforbud. Sådanne oplysninger ville skulle automatisk slettes, så snart algoritmen har konkluderet, at vedkommende ikke har opholdsforbud.

Med den vindende besvarelse skal holdet nu på en studietur til Bruxelles, sponsoreret af Milestone Systems, hvor de får lejlighed til at komme tæt på det igangværende lovarbejde med EU’s AI-forordning, som blandt andet at regulere ansigtsgenkendelsesteknologi.  

Se videoen fra case-konkurrencen:


Se vinderholdets opgavebesvarelse og præsentationsslides fra finalen her:

Den juridiske case konkurrence blev gennemført i samarbejde med Dataetisk Råd, Horten, Microsoft Danmark, Milestone System og det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet