Luk

ADD-projektet var afsender på lancering af ny undersøgelse om hverdagens utallige dataspor

Undersøgelsen 'En hverdag af data' dykker ned i de myriader af data, der indsamles om danskerne hver eneste dag. ADD-projektet var medafsender på lanceringen

Der var fulde huse, da vi den 7. februar var medafsender på lanceringen af Dataetisk Råd og Tal&Analyses nye undersøgelse En hverdag af data i PRESSEN i Politikens Hus, der dykker ned i de massive mængder data, der indsamles om ganske almindelige danskere hver eneste dag.

Undersøgelsen består af en befolkningsundersøgelse baseret på 1500 besvarelser, der dykker ned i, hvad den danske befolkning ved og mener om, at der indsamles og deles massive mængder personlige data om dem hver eneste dag. I undersøgelsen indgår også otte såkaldte dataspejl – altså en afspejling af otte personer baseret på dén data, der indsamles om dem. Dataetisk Råd har nemlig sammen med Analyse&Tal fået adgang til tech-virksomhedernes data om en række helt almindelige danskere. Og dataene kan vise en skræmmende ærlig fortælling. Om hvor de tager på ferie; hvilket hus de drømmer om; deres helbredstilstand; hvilke julegaver de ønsker fra kæresten og sågar hvilken medicin eller prævention, de benytter.

Danskerne er bekymrede for om data stjæles eller deles ved et uheld

Et af de vigtige fund i befolkningsundersøgelsen er, at mange danskere bekymrer sig om den omfattende dataindsamling. Op mod 86 procent svarer, at de bekymrer sig om, om dataene bliver stjålet eller delt ved et uheld, mens cirka 80 procent svarer, at de bekymrer sig om at tech-giganter som Google og Facebook får stor magt gennem indsamling og salg af data.

Undersøgelsen viser også, at mange – cirka 73 procent svarer, at de bekymrer sig om, om befolkningens holdning påvirkes af målrettede annoncer, fx i forbindelse med valg. Til gengæld er det kun 42 procent, der svarer, at de er bekymrede for, at deres egne holdninger påvirkes af målrettede annoncer.

Dataspejl afslører skræmmende ærlig fortælling

Otte modige danskere har i undersøgelsens anden del sagt ja til at Dataetisk Råd og Analyse&Tal må indhente og analysere de persondata, som tjenester, som Google, Facebook, Snapchat og offentlige tjenester som Rejsekortet, har om dem for efterfølgende at kreere et personligt dataspejl, der afspejler de enkelte deltagere.

Det kom der otte skræmmende ærlige fortællinger ud af, hvor det blandt andet var muligt at kortlægge deltagernes bevægelsesmønstre, døgnrytmer, relationer, arbejdsliv, interesser, smag, tanker og drømme for fremtiden. Opsigtsvækkende var det, at de kunne kortlægge en lang række forhold, der i GDPR-lovgivningen er klassificeret som personfølsomme; det drejer sig blandt andet om deltagernes seksualitet, politiske overbevisning, helbredstilstand og etniske oprindelse.

Hvis du vil vide endnu mere om, hvilke data, der indsamles i hverdagen, kan den fulde rapport findes her: En hverdag af data – Analyse & Tal (ogtal.dk)