Luk

DR: Den demokratiske samtale skal styrkes i en digital tid

Den digitale udvikling kommer med mange fordele, men den rejser også nye spørgsmål.

Derfor er der brug for viden om, hvordan algoritmer og data påvirker danskernes hverdag og demokratiet.

Af Lasse Bastkjær, Direktør for Generaldirektørens Stab

Den digitale udvikling går hurtigt i disse år. Der er ikke længere tale om, at danskerne bliver digitale – de er digitale. Og mens den digitale udvikling kommer med mange fordele, så ændrer den også nogle af grundelementerne i den demokratiske samtale.

Med den digitale udvikling er store dele af den offentlige debat rykket ind på de sociale medier. Det skaber nye muligheder, men det har også betydet øget spredning af falske nyheder, skadeligt indhold, og at algoritmer og ekkokamre medvirker til, at vi bliver præsenteret for et selektivt udsnit af nyheder og holdninger.

Derfor er det kun blevet mere aktuelt, at vi har et fælles fundament af viden og en god adgang til troværdige nyheder. Det sætter store krav til DR og øvrige danske medier. Vi er optaget af at levere dansk indhold af høj kvalitet, som man kan stole på, og som bringer os sammen om det vigtige.

Men det er afgørende, at man kan finde det danske indhold. Danske indhold må ikke drukne i mængden af internationalt indhold, som oversvømmer mange af de platforme, hvor danskerne i dag kommer. Hvis dansk indhold nedprioriteres på sociale medier eller ligger på side 27 i en app-store, så finder kun de mest ihærdige det. De Internationale techgiganter ejer i dag vitale dele af den digitale og demokratiske infrastruktur. Derfor er der brug for en debat om de regler og mekanismer, som gælder digitalt.

Skal indhold fra danske medier kunne fjernes af Facebook, eller skal danske mediers apps underlægges censur af Google? Skal skadeligt indhold fjernes på sociale medier, og hvad bør algoritmerne fremme?

Sådanne spørgsmål er helt centrale at få diskuteret for at sikre en velfungerende offentlig samtale fremover. Men debatten kræver, at vi kender og forstår mekanismerne på de digitale platforme. Det er DR optaget af at bidrage til. Gennem DR daglige nyheds- og kulturdækning findes perspektiver på den digitale udvikling, dens fordele og de nye spørgsmål udviklingen rejser. For når noget er vigtigt for danskernes hverdag, så er det også vigtigt for DR.

Men DR bidrager også til at den digitale udvikling belyses i skolesystemet.

Med Ultra:Bit tilbyder DR læringsforløb, som skal hjælpe skolebørn med bedre at forstå teknologien, at kode, og at tage kritisk stilling til den digitale udvikling, og med ’I Sandhedens Tjeneste’, som tilbydes til folkeskolens ældste elever, ønsker DR at styrke den demokratiske samtale og bidrage til, at flere får et kildekritisk og journalistisk perspektiv på algoritmer, data og demokratiet.