Luk

Er vi tæt på at have bygget verdens første kunstige hjerne?

En talentfuld forsker lancerer et 10-årigt projekt, der har som mål at skabe en kunstig hjerne i en supercomputer.

ADD-projektet på CPH:DOX 2021

Egoer, ambitioner og millioner af dollars. En talentfuld forsker lancerer et 10-årigt projekt, der har som mål at skabe en kunstig hjerne i en supercomputer. Det er temaet i filmen ‘In Silico’, der blev vist under CPH:DOX 2021.

Sammen med techjournalist ved New York Times, Kevin Roose, professor ved DTU Compute, Thomas Bolander og professor i neurorobotics ved DTU, Silvia Tolu, præsenterede knowledgebroker i ADD-projektet, David Budtz Pedersen, den 29. april 2021 AAD-projektet på CPH:DOX dokumentarfilmfestival.

På baggrund af filmen ‘In Silico’ drøftede panelet den teknologiske udvikling inden for kunstig intelligens og hjerneforskning. I sit oplæg forklarer David Budtz Pedersen bl.a. ADD projektets ambitioner om at inddrage civilbefolkningen og beslutningstagere, når vi som demokrati skal “afkode” algoritmernes betydning og magt, og når vi skal designe fremtidens intelligente systemer.

“It’s part of being human that there is no singular model of being human”

David Budtz Pedersen

David Budtz Pedersen understreger vigtigheden i at teknologiudvikle med ’human-centered’ designprincipper som grundlag. Dette skal gøre det mere muligt og retfærdigt at leve med de algoritmiske beslutninger.

Teknologier skal være ’subordinary’ i forhold til vores menneskelige samfund

Vores forståelse af det at være menneske er alsidig, foranderlig og til konstant forhandling. Som Budtz Pedersen beskriver det: ”It’s part of being human that there is no singular model of being human”. Definitionen af det at være menneske ændrer sig over tid.

Ifølge Budtz Pedersen er det her nødvendigt, at teknologier ikke tager over og stopper os i den konstante forhandling af nytte eller definerer, hvad nytte vil sige for os mennesker.

Det er her, den store forskel mellem teknologi og mennesker ligger: Teknologien er designet med en forholdsvis simpel nyttefunktion. Mennesker fungerer på en anden måde. Vi har forskellige, konkurrerende, overlappende og konfliktende begreber om, hvad nytte betyder.

Derfor må den teknologi, vi udvikler i fremtiden, være gearet til at agere i et menneskesamfund, hvor der er forskellige nyttebegreber og præferencer.

Ifølge David Budtz Pedersen er det her nødvendigt, at teknologier ikke tager over og stopper os i den konstante forhandling af nytte eller definerer, hvad nytte vil sige for os mennesker.

Ambitiøst forskningsprojekt

Forskningen i ADD-projektet skal være transparent og åben for på den måde bedst at sikre tillid blandt befolkningen omkring teknologiudviklingen og dens påvirkning af vores liv. Derfor bliver den brede befolkning inviteret til at tage del i projektet, således at befolkningens bekymringer og undringer bliver inkluderet. På den måde sikrer vi en demokratisk samtale om, hvilken retning vi ønsker, vores teknologiske samfund tager.

Du kan læse mere om forskningen her. Du kan se eller gense panelsamtalen her.