Luk

Lanceringskonference: Algoritmer og kontroverser

Hvordan regulerer vi algoritmerne og hvordan lærer vi at forstå dem? Følg præsentationen af målsætningen for projektet Algoritmer, Data og Demokrati.

Nye teknologier og digitale løsninger har en tendens til at blive svaret på alt. På genopbygningen efter coronapandemien, på eksportvæksten, på den grønne omstilling, på udviklingen af velfærdssamfundet og vores sundhedssektor, på en nemmere hverdag for mange. Algoritmerne er allerede overalt i vores hverdag. Mange steder uden at vi rigtigt bemærker det. Men hvem styrer dem egentlig? Hvem sætter rammerne for deres anvendelse? Har vi kompetencerne til at forstå, hvad algoritmerne kan gøre ved os og for os? Hvordan bruger vi algoritmerne til at styrke vores demokrati?

Det er store temaer, vi inviterer til at drøfte den 9. april 2021 kl. 9.00 til 12.00. Det gør vi for samtidig at markere starten på det jubilæumsprojekt, som VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN har taget initiativ til. Fondene har bevilget 100 mio. kr. over ti år, til et bredt forsknings- og oplysningsprojekt om den digitale udviklings konsekvenser, muligheder og udfordringer i forhold til demokratiet.

Projektet har fået navnet: Algoritmer, Data og Demokrati (ADD). Vinderne af forskningsprojektet blev fundet i januar, og nu er vi klar til at præsentere projektets første køreplan og initiativer.

På konferencen vil næstformand for EU-Kommissionen, Margrethe Vestager, Microsoft CEO, Nana Bule, samt Danmarks tech-ambassadør, Anne Marie Engtoft Larsen, give hver deres bud på, hvordan vi henholdsvis bliver klar til næste etaper af den digitale udvikling, hvordan vi skaber rammerne for at få det bedste ud af dem, og hvordan vi finder ud af at bruge udviklingen til at styrke demokratiet.

Hvornår
: 9. april 2021 kl. 9:00-12:00.

Hvor: Alle interesserede kan være med på livestreaming. Tilmelding nødvendig. Link til livestreaming sendes til de tilmeldte umiddelbart før arrangementet. På grund af corona-restriktionerne kan kun en mindre kreds af særligt inviterede gæster være fysisk med til konferencen, som afholdes i DGI byens restaurant – Vestauranten.

Tilmelding: https://www.mm.dk/arena/konference/algoritmer-data-og-demokrati . Absolut sidste frist for tilmelding til digital deltagelse er onsdag den 7. april 2021.


Programmet:
09:00: Velkomst v. Hans Kann Rasmussen, bestyrelsesformand, VELUX FONDEN.

09:10: Præsentation af projekt Algoritmer, Data og Demokrati ved professor Sine Nørholm Just, Roskilde Universitet, direktør Lisbeth Knudsen, Tænketanken Mandag Morgen, og professor  David Budtz Pedersen, Aalborg Universitet.

Q&A med projektets øvrige nøglepersoner:
Christina Lioma, professor ved  Datalogisk Institut, Københavns Universitet, Torben Elgaard Jensen, professor ved Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet.
Leonard Seabrooke, professor ved Institut for Organisation, Copenhagen Business School.
Helene Friis Ratner, lektor ved DPU, Aarhus Universitet
Alf Rehn, professor ved Institut for Teknologi og Innovation, Syddansk Universitet.

10:30: Pause

10:40: De demokratiske og etiske udfordringer ved teknologierne, og hvordan regulerer vi dem, næstformand EU-Kommissionen, Margrethe Vestager.

11:00: Digitalt løft til 200.000 danskere frem mod 2024. Nana Bule, CEO Microsoft Danmark.

11:20: Teknologien skal understøtte demokratiet ikke undergrave det. Danmarks tech ambassadør, Anne Marie Engtoft Larsen om regeringens strategi for Danmarks teknologiske diplomati.

12.00: Afslutning og tak for i dag. v. Jens Kann-Rasmussen, bestyrelsesformand, VILLUM FONDEN

Praktik: Spørgsmål om deltagelse og praktik mv. kan rettes til jks@mm.dk