Luk

Se optagelsen af vores fiktive retssag om digital overvågning på hjemmekontoret

Over 500 deltagere havde forleden meldt sig til at overvære en fiktiv retssag om digital overvågning på arbejdspladsen. Nu kan du se eller gense retssagen.

På trods af at forskning viser, at såkaldte bossware-teknologier, som fx software, der benytter sig af dataindsamling og algoritmer, udfordrer tilliden mellem medarbejdere og leder, sniger teknologierne sig i stigende grad ind på vores arbejdspladser med det formål at holde styr på timeforbruget og medarbejdernes arbejdsindsats.

I ADD-projektet synes vi, det er vigtigt at skabe debat om introduktionen af monitorerings-software på vores arbejdspladser. En software der kan tjene mange forskellige formål lige fra trivsel og stressforebyggelse til produktivitetsmålinger.

Mere end 500 deltagere havde forleden meldt sig til at overvære et fiktivt dilemmaspil og en fiktiv retssag baseret på sager fra det danske arbejdsmarked. Arrangementet blev afholdt i samarbejdet med Politiken.
Slaget stod mellem den fiktive fagforening Danske Finansansatte, som havde lagt sag an mod den fiktive virksomhed ScanCredit, der automatisk tracker hjemmearbejdende medarbejderes computer hver 10. minut – blandt andet med det formål at sikre dem ‘en høj grad af fleksibilitet uden at gå på kompromis med opgaveløsningen’

Lisbeth Knudsen, der er leder af ADD-projektets oplysnings- og dialog-indsats, styrede slagets gang mellem aftenens velargumenterede sagførere, Emilie Loiborg, der til daglig er advokat hos Horten, og Anton Gramstrup Larsen, der udenfor scenen er advokat i HK Danmarks juridiske afdeling. Med i retssalen var også en række ekspertvidner, der bidrog med saglig viden om teknologi, og om hvordan digital overvågning påvirker trivslen og produktiviteten. Aftenens skarpe dommerpanel bestod af formand for Dataetisk Råd, Johan Busse, formand for Finanssammenslutningen, Kent Petersen, samt Vicedirektør i Dansk Erhverv, Casper Klynge.