Luk

Første stormøde i Algoritmer, Data og Demokrati-projektet

12. august samledes ADD-projektets forsknings-, outreach- og knowledgebrokerenhed til stormøde for at gøre status, vidensdele og sammen sætte retningen for samarbejdet fremad.

Skrevet af Mathilde Oda Meyer Jørgensen, Digital Projektleder i Tænketanken Mandag Morgen og del af ADD-projektets outreachdel

ADD-projektet går på tværs af seks universiteter, og det seneste år har projektet løbende rekrutteret videnskabelige assistenter, Phd’er og Post.docs. Til mødet blev hele holdet af 32 personer samlet for første gang. 

Dagen startede med en introduktion til værktøjet “Thirdroom”, som er en samarbejdsplatform, som skal bruges til at facilitere forskningssamarbejdet på tværs af forskningsgrupperne. 

Derefter præsenterede hver forskningsgruppe kort og præcist, hvad netop de undersøger i ADD-projektet. 

– Torben Elgaard Jensen fra TantLab på Aalborg Universitet fortalte om, hvordan de undersøger og kortlægger kontroverser om algoritmer, data og demokrati ved at indsamle og analyserer store datamængder fra nyhedsmedier, sociale medier og videnskabelige artikler.

– Christiana Lioma fra Institut for Datalogi på Københavns Universitet forklarede om, hvordan hun sammen med hendes team blandt andet undersøger bias i data, og hvordan man måler retfærdighed i anbefalingssystemer.

– Helene Ratner og hendes team fra Aalborg Universitet præsenterede deres forskning om prædiktive algoritmer i den offentlige forvaltning.

– Alf Rehn og kollegaer fra Syddansk Universitet har fokus på innovation i forbindelse med algoritmer og kunstigintelligens. Han beskrev, hvordan de blandt andet undersøger hvilke overvejelser ledere har om brugen af algoritmer og kunstig intelligens i et virksomheds- og innovationsperspektiv.

– Leonard Seabroke og hans team fremlagde, hvordan de undersøger brugen af data og algoritmer inden for finans og forsikring.

– Sine Nørholm Just fortalte om, hvordan hendes team fra RUC især har et fokus på sundhedsområdet, hvor de blandt andet undersøger brugen af data og algoritmer i personlige og offentlige sundhedsbeslutninger.

Stormødet sluttede af med samtaler om, hvordan vi kan arbejde endnu tættere sammen og gøre endnu mere brug af hinanden i vores tværfaglige forskningsfællesskab. Og ikke mindst samtaler om, hvordan vi kan inddrage de mange partnere i oplysningsalliancen endnu mere.